dimecres, 15 d’abril del 2009

Una guia preveu als adolescents perquè no cometin delictes a la xarxa

Setmana del 13 al 19 d'abril

El primer problema, ha explicat, és que els nois desconeixen que poden estar cometent delictes, però també ho és la incapacitat dels adults que els envolten per prevenir-los.

La majoria dels nois de 14 a 18 anys que utilitzen Internet de manera habitual desconeixen que moltes de les pràctiques més "normals" de la seva utilització són delites castigats per la llei, i perquè ho entenguin fàcilment el Defensor del Menor ha editat una guia on es comenten casos concrets.

"Baixar-se" música o películes (representa un delicte contra la propietat intel·lectual, sis mesos de presó a dos anys i multa), "penjar" un vídeo sexual d'un company teu (delicte contra la llibertat sexual que pot arribar a la sanció de un a quatre anys de presó) o fer un comentari a favor d'un grup xenòfob (un o dos anys de presó) són delictes delictes que es troben a la xarxa d'internet.

Aquesta situació, el senyor Canalda, Defensor del Menor de la Comunitat de Madrid, és molt més freqüent del que ens imaginem.

Arturo Canalda ha explicat que el primer problema és que els nois desconeixen que poden estar cometent un delicte, però també aquest poc coneixement ve donat pels adults que no tenen interés en parlar mai sobre aquests temes i solucionar problemes, i encara pitjor, que els nens es pensin que a la xarxa ningú els coneix i poden fer el que vulguin.

Per aquest motiu, el Defensor de Menor i la ONG Pantallas Amigas han decidit fer una guia que arribi a tot aquell menor, pares i professors amb informació molt clara sobre que és un delicte dins la xarxa interactiva, de quin grau pot ser aquest i quines conseqüències pot portar a terme.

Segons el Defensor, s'ha constatat un increment en el nombre de menors que participen en delictes greus per Internet relacionats sobretot amb violentar la intimitat personal o sexual, la persecució escolar o la difusió d'actituds sexistes o violentes.

Canalda ha reconegut que molts nois "no entenen" que les descàrregues il·legals són un delicte, encara que insisteix que aquest és més un problema educacional. "No anem a estar perseguint als xavals per això; lo realment útil no és actuar davant aquests petits delictes sinó en els que tenen una incidència directa en les persones: desprestigiar a un company a la xarxa o violentar la seva pàgina web, o la d'un professor. Això té conseqüències demolidores per als xavals", reflexiona Canalda.

Jorge Flores, el director de PantallasAmigas, detalla que ara els menors són també editors de continguts audiovisuals a la xarxa, "tenen una responsabilitat respecte al que publiquen i no tenen referents: ningú els ha sabut advertir".

"Robar una contrasenya és un delicte i fer-se passar per algú també, i ho fan amb molta alegria", explica Flors, mentre Canalda ha demanat que també es consideri delicte l'apologia de l'anorèxia o la bulímia, com succeeix en altres països, però no a Espanya.



Aquesta és una notícia publicada al diari la Vanguardia el dia 27 de març de 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada