diumenge, 15 de març del 2009

Noves Tecnologies i Educació, Joan Majó

Hola a tots i a totes!

Per ser el primer dia, us comentaré una conferència que vaig trobar molt interessant de Joan Majó sobre les Noves Tecnologies i l'Educació.

Joan Majó, expert de la Unió Europea en Societat de la Informació i president de l’Information Society Forum, comença exposant els principis sobre els quals es fonamenta la relació entre les TIC i l’educació a les escoles. Aquests tres punts són: com s’ensenyen les noves tecnologies, com s’ensenya a utilitzar-les i els canvis que aquestes provoquen en la societat i que ,a la vegada , es tradueixen o s’haurien de traduir en canvis en el sistema educatiu.

En el marc d’aquest canvi, es troba el pas d’una societat industrial a una societat del coneixement. En Joan Majó defineix aquesta realitat com el producte del desenvolupament de les tecnologies que treballen amb els nombres i la digitalització de la informació. És a dir, actualment els coneixements i els recursos per trobar informació es troben en gran quantitat i són com "com un diluvi”.

La manca d’informació ja no existeix i ara el problema radica en el fet de processar d’una manera correcta o incorrecta la informació.

Tot seguit, en Joan Majó, fa referència al nou paper dels mestres, que hauran de fer una tria selectiva de la informació, per així valorar els seus continguts i saber transmetre’ls als alumnes compartint i debatint el seu significat.

El sistema educatiu també ha de canviar, tenint en compte que ,actualment, la informació té un valor absolutament temporal i cada vegada la seva vida és més curta. Dit d’una altra manera, en acabar uns estudis no tenim la garantia de ser persones completament formades per desenvolupar una professió sense continuar aprenent i reciclant-nos.

També la importància que se li conferia al fet d’acumular i memoritzar un nombre important de coneixements ha desaparegut, donant pas a la facultat per saber adaptar-se a les noves necessitats del mercat i demostrar una ràpida facilitat per aprendre coses quan ho necessitem.

A continuació, Joan Majó, incideix en el fet que en un futur el llenguatge audiovisual ocuparà el lloc del llenguatge escrit i serà imprescindible saber interpretar-lo i treure les conclusions adequades perquè el seu impacte no sigui negatiu o comercial, sobretot en el procés de formació de les persones. El canvi , de la societat s’ha traduït en un canvi en les eines de transmissió del coneixement i la fase final d’aquest procés seria la perfecta transformació del sistema educatiu per transmetre noves habilitats i actituds i aconseguir així, un aprenentatge més flexible i que posi en dubte segons quins coneixements.

La clau d’aquesta renovació educativa paral·lela a la social és proporcionar els recursos personals necessaris per adaptar-nos a aquesta transformació aprofitant al màxim els seus avantatges i enriquint-nos personalment amb aquesta abundància d’informació.

Us penjo uns vídeos d'en Joan Majó sobre les TIC i els mitjans de comunicació en la societat del segle XXI. Són forces interessants.



Part 1:


Part 2:


Part 3:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada